top of page

Hormonen!

Bijgewerkt op: 1 mei 2021

Best wel een kwetsbaar en privé verhaal, maar ik wil het graag delen omdat ik weet dat veel vrouwen hier last van hebben en/ of zich hierin zullen herkennen...

𝗛𝗼𝗿𝗺𝗼𝗻𝗲𝗻! Het hormoonstelsel van vrouwen zit aardig complex in elkaar. Iets wat ik al een aantal jaar weet en heb geleerd, maar wat ik nu ook zelf ervaar. En zeker het laatste jaar... ik heb daar vorig jaar al eens iets over gedeeld. Mijn stresslevel was toen heel hoog. Dat had ik totaal niet bij mezelf gedacht. Gelukkig had ik dit snel onder controle met meditatie en echt voor mezelf kiezen en luisteren naar m’n lijf.

Het afgelopen jaar ben ik wel aardig zoekende. Ik ben wat kilo’s aangekomen, zat niet altijd lekker in m’n vel, pukkeltjes in m’n gezicht. Dat eerste, die kilo's, irriteerde mij nog het meest. Een voedingsdeskundige die aankomt. Ik zit al jaren op hetzelfde gewicht... Het kon er bij mij niet in, maar inmiddels weet ik beter en heb ik compassie voor mezelf. Ik voelde namelijk aan alles dat er iets niet goed zit. Mezelf daar op veroordelen gaat daar niet bij helpen. Lief zijn voor jezelf.


Onze hormoonhuishouding is een ontzettend complex systeem dat aan de basis staat van vele processen in ons lichaam. Ons lichaam is onder normale omstandigheden in staat dit zelf te reguleren, mits we onze voeding en leefstijl op orde hebben. Ik weet dus dat een disbalans in je hormonen effect heeft op je hele functioneren. Je slaap, beweging, je humeur, je uitstraling, je ontspanning. Maar ook andersom is dit het geval. Overal zijn onze hormonen voor nodig.


Ergens diep van binnen wist ik dat het aan m’n hormonen lag/ ligt. Ik word deze maand 44, er zal toch wat verandering plaats gaan vinden 😉 Alleen ligt het niet aan één ding, het is de balans tussen verschillende factoren. Hebben we één of meer onderdelen in dit complexe systeem niet op orde, dan stort het geheel als een kaartenhuis ineen. Dat kan dus best een zoektocht zijn.

Dat heeft mij doen besluiten om mijn hormonen alle aandacht te gaan geven en op zoektocht te gaan. Ik wil mijn lijf weer ‘gezond’ maken. En hier komt het kwetsbare stukje van dit hele verhaal: ik heb ook besloten dat ik mijn lichaam vrij wil hebben van kunstmatige hormonen. En dus heb ik vorige week m’n spiraal eruit laten halen. Dat vond ik dus echt spannend. Maar het voelt nu zo goed en fijn. Ik geef mijn lijf nu alle rust en tijd om weer een normale cyclus te gaan creëren.

Mijn huidverzorging, shampoos etc gebruikte ik trouwens al veel langer zonder ‘troep’ erin.


In juni heb ik mij ingeschreven voor een cursus ‘Voeding & Hormonen’ om zo m’n kennis nog wat bij te spijkeren. Mijn ervaringen hou ik bij in een dagboek. Ook wat ik eet, drink, beweging, hoe ik slaap etc... zo kan ik goed bekijken wat werkt, hoe het werkt en wat niet werkt. Uiteraard ga ik mijn ervaringen delen en gebruiken binnen mijn begeleidingen. Hormonen, ze zijn complex maar mega mega interessant. Het is en wordt een mooie zoektocht om op een holistische manier mijn lijf weer in balans te krijgen.


Keep u posted. Liefs


コメント


bottom of page