top of page

Stressssss...

Een persoonlijk verhaal/ ervaring over stress!


Al heel wat jaar weet ik wat stress kan doen met je lijf. Theoretisch heb ik daar erg veel over gelezen en geleerd. Maar van de week heb ik een directe stress situatie ook echt gevoeld. In al m’n vezels van m’n lijf… en dat was niet prettig. Maar toch ook weer heel tof, want ik kwam tot het besef hoe goed ik mijn lijf ken en er naar luister. Ik zal je meenemen in mijn (nogal knullige) verhaal:

Goed, ik was toe aan een nieuwe laptop. Toen deze binnen was ging dochterlief alles voor me installeren vanaf mijn oude laptop. Want laten we eerlijk zijn, daar zijn die kids nou eenmaal beter in dan wij 😉


Ik sta lekker te koken en ze vraagt: 'mam wat is je pincode van je telefoon dan koppel ik die ook gelijk aan je laptop'. En toen gebeurde het: een totale black-out, ik wist mijn pincode niet meer. Maar echt gewoon NIET meer. Na verschillende pogingen deed ook m’n Face ID het niet meer en was m’n telefoon geblokkeerd!!!


En hier kwam de stress… want wat bleek, dit kan niet meer worden hersteld. Je komt je telefoon niet meer in tenzij je hem helemaal reset naar fabrieksinstellingen. Al je gegevens zijn dan van je telefoon gewist. Alles! Hier kwam bij mij de stress en het besef hoe afhankelijk ik was geworden van mijn telefoon 🙈 (Yep, punt van aandacht)

Goed, terug naar de stress. Ik voelde het in heel mijn lijf. Hoofdpijn, duizelig, misselijk, chagrijnig, vermoeid… zo zijn we een paar uur bezig geweest om mijn telefoon weer te resetten. Tevergeefs. Toen ik naar bed ging heb ik nog heel lang wakker gelegen en heel onrustig geslapen. Dit was dus een acute stress situatie. Hormonen die worden aangemaakt zorgen voor deze reactie in je lijf. Het voelde echt niet goed.

Als je dit zo leest kun je je wellicht ook voorstellen wat langdurige stress dan met je doet. Het heeft invloed op heel je lichaam. Op je slaap, je gemoedstoestand, je spijsvertering, je hormoonhuishouding… op heel het functioneren van je lichaam.

Ik wist dit, door het uit boeken te leren. Maar heb het nu zo duidelijk kunnen voelen, dat ik dit echt met je wilde delen. Misschien herken jij je hierin?

Mijn punt; wees alert op je stress, op je lichaam, blijf luisteren naar je lijf en zoek voor jezelf de stresspunten op en zorg voor de juiste balans in jouw leven! Want dit is voor iedereen anders. Mijn situatie kan voor jou heel anders aanvoelen en je totaal geen stress bezorgen. Maar een andere situatie juist weer wel. Iedereen ervaart stress anders.

Wat ik persoonlijk doe om mezelf in balans te houden is letten op: mijn voeding, alcohol inname… en ik doe veel aan: yoga, yoga nidra, mediteren, wandelen, lezen of gewoon lummelen en de stilte opzoeken. Heerlijk. Daar laad ik echt van op.

Zo is het dus belangrijk om te kijken of je een stressfactor kunt veranderen. Zo ja? Dan is dat opgelost. Zo nee? Dan kijk je er naar hoe jij ermee om kunt gaan én hoe jij jouw batterij weer oplaadt. Met een opgeladen batterij kun je de stress reacties ook weer beter aan.

En kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp van iemand anders die met je meekijkt. Je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Binnen mijn coachingstrajecten is stress reduceren een belangrijk onderdeel.


Stress reduceren, het is één van de belangrijkste factoren voor een gezonde leefstijl. Ik hoop je door middel van dit verhaal een helder beeld te hebben gegeven hoe het werkt en wat je kunt doen!


Ps. Mijn stressfactor 'telefoon'... I'm working on that! ;) Oh ja en op het moment dat alles uiteindelijk weer goed was gekomen met mijn telefoon toetste ik compleet automatisch mijn code in. Zonder na te denken en zonder stress wist ik hem dus nog wel!

Comments


bottom of page