top of page

Een ode aan de groente!

Een ode aan groente! Waarom zijn ze nou zo belangrijk?

Als je je leefstijl aan gaat passen en gezonder wilt gaan eten is het eerste wat je hoort; eet veel groenten! Onbeperkt! Is trouwens ook het eerste wat ik zeg... haha!

Groente bij je ontbijt, groente als tussendoortje, groente bij je lunch en uiteraard veel groente bij het avondeten. Maar waarom is groenten nou zo goed en mag je dit onbeperkt eten?

Hier heb ik 5 redenen op een rijtje gezet waarom groentes te eten zo belangrijk is;

1. Groenten zitten vol voedingsstoffen! Vitamines, mineralen, vezels, enzymen, fytonutriënten en antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen ziekten en veroudering. Mijn advies is om 300 gram groenten per dag te eten. Met alleen avondeten gaat dat niet lukken. Neem daarom tussendoor en bij de lunch ook groenten.

2. Fruit is gezond, maar groenten zijn slanker dan fruit. Dan kijk ik naar de suikers en calorieën. Eet dus onbeperkt groente en beperkt fruit (niet meer dan 2 a 3 stuks per dag)

3. Groenten bevatten langzame koolhydraten, en die wil je als je heel veel trek hebt. De suikers uit groenten komen geleidelijk in je bloed terecht. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. En dit geeft je een fit gevoel!

4. Groenten zuiveren je lichaam, ze helpen om afvalstoffen sneller te verwijderen. En hoe schoner je lichaam, hoe hoger je energiepijl!

5. Kies voor zoveel mogelijk kleur in je groentes 🌈 Hierdoor krijg je zoveel mogelijk verschillende vitamines, mineralen etc binnen. En dat zorgt er weer voor dat je lijf optimaal blijft functioneren. Daarbij ziet er ook nog eens gezellig uit, al die kleuren op je bord!
RECEPT GROENTELASAGNE


Deze heerlijke groentelasagne is echt de moeite waard om een keer te proberen! 🥒🍅

Frisse salade erbij en je zet een super verantwoorde maaltijd op tafel! 👌

Wat heb je nodig voor 4 pers?

-2 aubergines

-1 courgette

-2 blikken gezeefde tomaten

-1 grote rode ui

-4 teentjes knoflook

-handje verse basilicum

-mozzarella (pakje)

-parmezaanse kaas 100 gr

-peper, zout en Italiaanse kruiden naar eigen smaak

Hoe maak je het?

Ik ben begonnen bij de aubergines. Deze snijd je in plakken van ongeveer 1 cm dik en gril je in een grillpan zonder olie. Grill de plakken tot ze mooi bruin zijn en zacht aan allebei de kanten.

Ondertussen fruit je het uitje mooi bruin in wat olie in een wok en pers je hier de knoflook in uit. Hier doe je de gezeefde tomaten bij en dit laat je op een zacht vuurtje even 10 min pruttelen. Als laatste voeg je de basilicum en de kruiden toe.

Maak met de kaasschaaf plakjes van de courgette.

Pak een mooie ovenschaal en doe hier als eerste de helft van de saus in. Verdeel hier de helft van de aubergine over en daarna de helft van de courgette! Hierover strooi je de helft van de kaas. Nu voeg je de rest van de saus toe. Daarover verdeel je weer de aubergine en de courgette. Je snijdt de mozzarella in plakjes en verdeeld deze over de courgette. Als allerlaatste strooi je de andere helft van de kaas erover... dit gaat voor 30 minuten de (voorverwarmde) oven in op 200 graden! 🙂


Bon appetit!
Comments


bottom of page