top of page

Mediteren kun je leren!

Mediteren... het beste medicijn. Plus nog meer tips voor ontspanning gedurende de dag.Er zijn meerdere dingen die meewerken aan een gezond lichaam, uiteraard. Maar mediteren, je aandacht naar je adem en je lichaam brengen, is er hoe dan ook één van!

De gunstige effecten van meditatie, zoals stressvermindering, verhoogde gevoeligheid en een betere algehele gezondheid, worden door meerdere onderzoeken ondersteund.

Die onderzoeken hebben onder andere aangetoond dat het geheim van een blijvende gezondheid zit in een diepe ademhaling en kalme geest. En, zoals ik al vaker heb gezegd, een kalme geest zorgt voor een slank en gezond lichaam!

Dit komt met name doordat de afweer versterkt en de bloeddruk stabiel wordt. De negatieve uitwerking van stress op het lichaam wordt omgekeerd. De stresshormonen adrenaline en cortisol, die de hartslag verhogen en het immuunsysteem verzwakken, lossen op zodat geluksstofjes als serotonine kunnen gaan stromen.

Als je regelmatig mediteert kun je beter omgaan met stressvolle periodes in je leven. Je wordt rustiger en leert beter naar jezelf te luisteren. Je gedachtes worden positiever. Als je ervoor kiest jezelf te zien als compleet en op het juiste pad, wordt het een stuk eenvoudiger om je leven te verbeteren. En dus ook om de juiste keuze te maken wbt een gezonde leefstijl!

Begin met iedere dag 5 min mediteren en bouw dit langzaam op naar meer. Er zijn verschillende apps die je hiermee kunnen begeleiden. Ik vind zelf bijvoorbeeld meditation moments een hele fijne app 📲


Gun jezelf die tijd en je zal gaan ervaren dat het werkt! Buiten het mediteren zal ik je nog een paar tips geven om gedurende de dag momenten van ontspanning te pakken:

  • 10 minuten yoga nidra

  • Wat rustige yogahoudingen

  • Een wandeling in de natuur

  • 5 minuten rustig ademen (vertraag je uitademhaling)

  • Genieten van een kopje koffie of thee zonder afleiding van een scherm of boek

  • Zingen!

  • Lachen!


Vorig jaar alweer mocht ik genieten van een one day retreat gehost door Nicole van By Veda 💫 Wat een heerlijke dag was dat. Ik kon mij volledig ontspannen en volop genieten van het moment. Waar ik soms nog wel eens druk ben met vergelijken of andere zaken kon ik nu echt genieten

Ik besefte mij dat ik zo vol in het moment kon zijn omdat ik al ontspannen erheen ging. En dat komt omdat ik steeds meer leer m’n energie goed te verdelen. En ook m’n energie opladen is uiteraard erg belangrijk. Dagelijks gun ik mijzelf meerdere momenten waarop ik m’n batterij weer even oplaad. Dit kan een yoga nidra zijn, wat yogahoudingen, een wandeling of gewoon 5 minuten rustig ademen. Dit zorgt er ook voor dat ik de nacht rustig slaap. Je hoofd hoeft namelijk dan niet meer alle info van de dag te verwerken. Win-Win! 😉

Comments


bottom of page