Orthomoleculaire voeding.. Wat is dat precies?
Zoals je wellicht wel weet ben ik orthomoleculair voedingsdeskundige. Een hele mond vol
Maar wat betekent orthomoleculaire voeding nou precies, en hoe kun je het op een simpele manier ook toepassen in jouw leven? Dat ga ik je in dit blog vertellen!
Ik zal bij het begin beginnen. Ortho betekent ‘goed’ en moleculaire heeft te maken met de moleculen in onze cellen.
Het betekent dus; ‘de juiste voeding voor de moleculen in onze cellen zodat ons lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft.’
Om je dit goed uit te leggen, vertel ik je in dit blog graag meer over de 7 pilaren waaruit de orthomoleculaire voedingsleer bestaat!
De 7 pilaren van orthomoleculaire voeding
De orthomoleculaire voedingsleer kunnen we onderverdelen in 7 onderdelen of ‘pilaren’.
We gaan er daarbij vanuit dat we kant-en-klare producten mijden. Anders zou in het rijtje nog horen te staan; ‘het vermijden van transvetten, suikers en toegevoegde stoffen zoals bepaalde E-nummers’.
De 7 pilaren bestaan uit:
Ontzurende voeding
Groente
Onverzadigde vetten en verzadigde vetten
Onverzadigde omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren
Plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten
Micronutriënten
De bloedsuikerspiegel
Wanneer je rekening houdt met de verschillende pilaren van de orthomoleculaire voedingsleer, zorg je optimaal voor je moleculen, en dus je lichaam.
Hieronder leg ik graag alle onderdelen stuk voor stuk aan je uit, zodat je precies weet hoe je dat aanpakt!
1. Ontzurende voeding
Veel van ons eten is zuurvormend en brengt ons daarmee uit balans. Door meer ontzurende voeding te eten, kunnen we die balans opnieuw vinden.
Hierbij geldt een heel simpele leidraad. Fruit en groenten zijn de bronnen van ontzurende voeding. Zorg er dus voor dat je voldoende groente en fruit eet in je dieet om in balans te blijven.
Wees met fruit echter wel voorzichtig! Fruitsuikers bevatten namelijk een hoog fructosegehalte.
2. Groenten binnen de orthomoleculaire voeding
Voldoende groente eten is niet alleen van belang voor de ontzurende werking, maar ook vanwege de vezels en fytonutriënten.
Beide beïnvloeden duidelijk de gezondheid in positieve zin. Eet daarom zo’n 400 gram groenten per dag voor een optimaal resultaat.
3. Meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn nodig voor het optimaliseren van de celfuncties. Let wel op met de totale inname van vet per maaltijd. Want een teveel aan vet, in welke vorm dan ook, zorgt voor meer lichaamsvet.
Minder daarnaast je inname van verzadigde vetten. Deze zitten bijvoorbeeld veel in: zuivel (vooral kaas), vlees (vooral varkensvlees en lamsvlees), kant-en-klare producten, koek, snoep, chips, chocolade, margarines etc.
Vermijd ook een teveel aan suiker, omdat het lichaam het overschot aan suiker in de cellen als verzadigd vet opslaat.
Eet voor de juiste vet-zuurbalans daarom meer gezonde, onverzadigde vetten zoals bv: vette vissoorten, avocado, olijfolie, olijven en ongebrande ongezouten noten
4. Meer omega-3-vetzuren dan omega-6-vetzuren
Bij de onverzadigde vetten speelt de balans tussen omega 3 en omega 6 een zeer belangrijke rol. Een teveel aan omega 6 in de vorm van linolzuur bevordert ontstekingen. En omega 3 bestrijdt juist ontstekingen. Om de omega 6 te verminderen is de eerste stap om alle plantaardige oliën te vermijden, behalve olijfolie. Deze zitten ook veel in kant-en-klare producten.
In het geval van omega 3, komt het erop neer dat er meer vette vis op het menu mag komen, hierin zit namelijk veel omega 3. Ook spinazie, postelein en walnoten zijn krachtige bronnen van omega 3
5. Meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten
Plantaardige eiwitten zijn een belangrijk aanvulling of vervanging van dierlijke eiwitten die leiden tot een dieet dat goed in balans is.
Bij plantaardige eiwitten kunnen we denken aan paddestoelen, sperziebonen, snijbonen, sugar snaps, geroosterde pijnboompitten en pompoenpitten.
Peulvruchten in de vorm van tuinbonen of bonen zijn ook passend, al zijn die wat zwaarder verteerbaar
6. Orthomoleculaire voeding en micronutriënten
Micronutriënten zijn de vitamines, mineralen en fytonutriënten. Deze optimaliseren onze lichaamsfunctie en zijn daarom ontzettend belangrijk.
Het is belangrijk om zoveel mogelijk seizoensgebonden groente en verse biologische producten te eten, omdat deze rijker zijn aan voedingsstoffen.
Door alle andere pijlers aan te houden worden deze voedingsstoffen ook beter opgenomen
7. De bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk houden
Door bewust te kiezen voor langzame koolhydraten en het gebruik ervan te beperken, is het mogelijk om je bloedsuikerspiegel constant te houden.
Vermijd hiervoor suiker, witte pasta en wit brood. Koolhydraten met vezels hebben minder invloed op je bloedsuikerspiegel, maar niet iedere vezelbron geeft dezelfde reactie. Fruit heeft hier bijvoorbeeld veel meer invloed op dan groenten
Orthomoleculaire voeding in de juiste balans
Als je tussen de 7 pijlers van orthomoleculaire voeding een mooie balans weet te vinden, dan geef je je cellen de juiste voeding om optimaal te kunnen functioneren.
Je zit daardoor snel gezond en lekker in je vel. Dat is wat orthomolelucaire voeding voor je kan doen. Mede hiermee begeleid ik mensen naar een gezondere leefstijl.
Wil je hier meer over weten of zelf een start mee maken? Ik help je graag... Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend intake gesprek!
Comments