top of page

Welke yogamat is geschikt voor mij?

Een vraag die jou wellicht wel bezig houdt. Welke yogamat is voor mij geschikt? Gastblogster Lisanne van @superyoga heeft hier een mooi blog over geschreven. Zij verkopen super fijne yogamatten via de website www.superyoga.nl. De keuze is reuze, dus lees snel verder om je op weg te helpen!


Welke yogamat is geschikt voor mij?


Ben jij eraan toe om in de wereld van de yoga te stappen? Of ben je al een tijdje bezig maar ben je niet tevreden met je huidige yogamat? Dan is het tijd voor een omschakeling want met de juiste yogaspullen wordt een practice vele malen prettiger en effectiever.

Waar begin ik?


Stel jezelf eerst de vraag wat je niveau is. Stap je net in en heb je nog weinig ervaring met sport? Of stap je in omdat je juist met een intensieve sport gestopt bent? De ene mens is lenig en de andere heeft veel kracht. Daarom is het goed om eens bij jezelf na te gaan waar jij vandaan komt. Daarmee kun je namelijk enigszins je instapniveau bij yoga bepalen. Dat is belangrijk omdat je zo niet alleen met meer plezier en uitdaging begint. Ook kan het helpen blessures te voorkomen aan spieren en gewrichten als je verantwoord opbouwt.

Heb je ongeveer een idee waar te beginnen? Dan is de volgende stap je yoga gear af te stemmen op je aspiraties. Mocht je jezelf tot een beginnende yogi rekenen, dan zijn er genoeg kwalitatieve instapmatten verkrijgbaar waardoor je een vliegende start kunt maken. Dit soort yogamatten heeft een ‘sticky’ karakter waardoor je vanaf de eerste seconde een vast contact hebt tussen de vloer en jezelf. Het kan je meer zekerheid geven om nieuwe (low-impact) stijlen te proberen.

Heb je het idee dat je lichaam meer aankan, dan kun je een hoge kwaliteit yogamat aanschaffen voor je yogalessen. Kwaliteit kost iets meer maar dat betaalt zich meer dan uit als je op een serieus niveau yoga wilt beoefenen. Kenmerken van kwaliteitsmatten zijn dat ze een medium dikte hebben, niet snel slijten en sublieme grip bieden.

Welke yogamat past bij welke yogastijl?


Waar de ene yogastijl vraagt om een lekkere zit (denk aan mediterende stijlen), kan het bij de andere stijl onontbeerlijk zijn om een yogamat te hebben die maximale grip en ondersteuning geeft. Mocht je meerdere stijlen willen proberen of heb je geen duidelijke voorkeur, dan zijn er ook allround-yogamatjes verkrijgbaar. Voor een aantal stijlen kun je de volgende tips opvolgen:


Statische stijlen zoals hatha, yin, restorative, iyengar of yoga nidra Bij deze yogastijlen is het niet van belang of je net bent begonnen of al wat meer ervaren bent. De stijl zelf is namelijk altijd vrij statisch. Met andere woorden: comfort is bij deze stijlen het allerbelangrijkst. Daarom is het aan te raden een extra dikke yogamat te gebruiken. Omdat je bij deze stijlen veelal een langere tijd in dezelfde houding verblijft, is het noodzaak dat je niet snel slapende ledematen krijgt. Daarom is de extra zachte ondergrond het meest raadzaam. Wat veel beoefenaars van statische stijlen doorgaans aanraden, is tevens het gebruik van een meditatiekussen. Je knieën en enkels worden minder snel stijf omdat de druk verlicht wordt en je kunt het kussen gebruiken voor allerlei doeleinden gedurende je practice.


Dynamische stijlen zoals vinyasa, power, flow en ashtanga Deze stijlen worden in een ‘flow’ uitgevoerd. Dit betekent dat je een groot gedeelte van de tijd in beweging bent door je poses in elkaar over te laten vloeien. Belangrijk daarbij is dat je enerzijds grip hebt, maar anderzijds niet blijft plakken aan je yogamat. Daarom kun je het beste voor een yogamat kiezen die bijvoorbeeld van kurk gemaakt is of die een geringe dikte heeft. Daarnaast is natuurrubber een hele fijne keuze vanwege de sublieme eigenschappen die de best mogelijke grip en een zorgeloze practice beloven.

Dan zijn er nog stijlen zoals bikram yoga en andere vormen van hot yoga. Dat zijn stijlen waarbij de ruimte waarin je je practice uitvoert extra warm gemaakt wordt. Het behoeft geen uitleg dat je dan ook enorm transpireert tijdens een bikram yoga les. Daarom is het van belang dat je hierop je yoga gear afstemt. Een passende yogamat heeft dan ook het liefst een microvezel oppervlak dat in droge omstandigheden glad aanvoelt. Wat er namelijk gebeurt met microvezel is dat deze grip gaat geven zodra het in aanraking komt met vocht.


Hoe meer je transpireert, hoe verder dat je stevigheid en stabiliteit op de mat vergroot. Daarnaast is microvezel behoorlijk hecht en eenvoudig schoon te houden. Daarom is het niet erg als er transpiratievocht in aanraking komt met dit soort yogamatten. Tip: mocht je al een yogamat hebben en wil je toch af en toe een bikram of andere hot yoga sessie houden? Dan kun je ook kiezen voor een microvezel yoga handdoek. Deze leg je eenvoudig over je yogamat heen en biedt dezelfde voordelen als een yogamat met microvezel oppervlak. Daarnaast blijft je mat ook nog eens lekker schoon!

Waar houd ik nog meer rekening mee bij de keuze van een yogamat?


Een geschikte yogamat bij je stijl kiezen is al een stap in de goede richting. Maar waar kun je nog meer op letten? Het ligt vooral aan wat jij zelf prettig vindt en wat het beste bij je past. Zo kun je ook op de volgende zaken letten:

Ben je langer dan gemiddeld? Of beoefen je een stijl waarbij je veruit moet strekken en veel ruimte nodig hebt? Dan is het een praktische oplossing om voor een extra lange, extra brede of zelfs extra lange én brede yogamat te kiezen. Het fijne hiervan is dat je minder zorgen hebt over het naast de mat terechtkomen. Zo blijf je een stuk beter in je focus!

Zijn er materialen die je voorkeur genieten? Er zijn yogamatten die gemaakt zijn van PVC, PU, TPE, kurk of natuurrubber. Deze hebben allemaal zo hun voordelige eigenschappen. Zo is natuurrubber een milieubewuste keuze, gaat PVC ongelofelijk lang mee door het slijtvaste karakter en is TPE een echt lichtgewicht. Kortom: waar hecht jij waarde aan?

Het oog wil ook wat. Kies daarom een yogamat die helemaal op jouw stijl afgestemd is. Niet alleen kleur is een optie. Ook zijn er genoeg yogamatten met een gaaf design of een tijdloze print. Waar krijg jij energie van? Of zoek je juist iets wat rust uitstraalt?

Andere accessoires die jou onbezorgd door je sessie helpen


Fijn zittende yogakleding op een betrouwbare, passende yogamat is het eerste devies. Er zijn echter nog veel meer accessoires die jouw sessie kunnen veraangenamen. Het is niet alleen prettig voor je sessie, ook is het hygiënisch om je eigen spulletjes mee te nemen:


Een yoga blok Dit vernuftige middel wordt gebruikt om druk te verlichten bij het aanleren van een nieuwe pose. Zo kun je het yoga blok (of zelfs meerdere!) onder je lichaam leggen om langzaam te wennen aan een bepaalde strekking of juist overstrekking te voorkomen. Wanneer je het gevoel hebt dat je spieren en gewrichten eraan toe zijn, kun je het gebruik van het blok afbouwen.


Een yoga riem De riem heeft een vergelijkbare functie als het blok, namelijk jou op verantwoorde en veilige wijze nieuwe poses aan laten leren. Een riem gebruik je echter op een andere manier, bijvoorbeeld door een van je ledematen vast te zetten en langzaam de riem een stukje te verstellen.


Een yoga deken Een yogadeken kan heerlijk zijn als je net begint of eindigt met een sessie. Vooral tijdens de wintermaanden kan het fijn zijn om de warmte op te zoeken met een yogadeken, met name als je een rustige stijl beoefent. Het zorgt ervoor dat je beter kunt focussen op je practice. Daarnaast kun je de deken in opgevouwen variant op dezelfde wijze gebruiken als een blok om plekjes op te vullen waar je niet bij komt om overstrekking te voorkomen.


Een bolster Net als bij een meditatiekussen kan een bolster effectief druk verlichten tijdens een sessie. Zo gebruiken veel yogi’s een bolster als rugsteun of om onder hun hoofd of benen te leggen om zo prettiger door een sessie heen te komen. En niet geheel onbelangrijk: ook buiten de yogales om is een bolster uiterst handig voor in je inrichting, bijvoorbeeld als extra kussen op de bank!



Comments


bottom of page