top of page

Yoga?! Ik ben zo stijf als een hark!

Yoga iets voor mij? Nee joh, ik ben zo stijf als een hark. Ik denk dat dit één van de meest gehoorde uitspraken tegen mij is sinds ik lesgeef. Hahaha. Mijn reactie daarop is eigenlijk altijd hetzelfde; zo stijf als een hark is juist dé reden om te starten met yoga. Dit blog is niet bedoeld om je over te halen om yoga te gaan beoefenen. Dit blog gaat over je kritische geest leren herkennen en het wellicht iets proberen los te laten. Met tips over hoe je yoga kunt integreren in je dagelijks leven. Lees je mee?


Misschien heb jij voor jezelf ook wel allemaal overtuigingen en uitvluchten bedacht om ergens niet aan te beginnen. En laten we bij yoga blijven:

- ik ben te oud

- ik ben niet in vorm

- zo stijf als een hark

- geen tijd

- niet hippie genoeg

- te druk in huis om een moment voor mezelf te pakken


Maar ik denk echt dat juist NU het moment bij uitstek is om toe te geven aan je verlangens en je misschien vooringenomen mening te herzien!

Zoals ik al zei ik hou het in dit blog bij yoga. Yoga kan overal en de hele dag door. Je hoeft niet op je mat te staan, wierook aan te doen en in een perfecte outfit allerlei capriolen uit te halen. Yoga gaat om je ademhaling, maar dat geldt eigenlijk voor het leven in het algemeen. Het gaat vooral om terugkeren naar de basis, naar het essentiële. Yoga is mediteren terwijl je beweegt. Als je yoga doet, beweeg je, adem je in en uit en observeer je heel bewust. En dat kan ook heel bewust in je dagelijks leven. Zo neem je yoga mee de mat af en je dagelijks leven in.


Doe jij dit in je dagelijks leven?

Op straat; luister je naar wat er rondom je gebeurt, observeer je details om je heen en lach je zelfs?

Onder de douche; ben je dol op dit moment voor jezelf en geniet je van de aangename gewaarwordingen die je ervaart?

Wanneer je een film of een boek leest; ga je helemaal op in het verhaal en de tijd gaat voorbij zonder dat je het beseft?

Dit zijn allemaal oefeningen om je bewuster in het leven te laten staan. En yoga helpt je daarbij. Zo zijn er ook heel veel oefeningen die je 'tussendoor' kunt doen. Want even heel crue gezegd; als je alleen aan yoga wilt doen als de omstandigheden perfect zijn, dan kun je wellicht nog lang wachten. Hier een aantal oefeningen die je gewoon tussendoor kunt doen, zonder dat iemand het merkt ;)


  1. Je gezicht absorbeert behoorlijk veel spanning en het is nu tijd om het los te laten. Zijn je wenkbrauwen gefronst? Concentreer je dan op die plek en laat de spanning los. Ontspan je kaakspieren, maak je tong los van je gehemelte en open je mond een beetje

  2. Zijn je schouders gespannen? Probeer je daar bewust van te zijn en ontspan ze

  3. Zit je veel? Blijf zitten op je stoel, trek je schouders op naar je oren en laat ze vervolgens weer zakken. Herhaal dit een paar keer. Breng je borstkas met brede beweging naar voren, maak je schouders breed. Adem in. Adem uit. Maak je rug bol en breng je schouders naar elkaar toe

  4. Strek je wervelkolom en je kruin naar het plafond. Ontspan je schouders en breng je linkeroor naar je linkerschouder. Voel de strekking aan de rechterkant van je nek. Breng rustig je hoofd naar het midden en kijk naar beneden. Breng vervolgens je rechteroor naar je rechterschouder. Voel de strekking aan de linkerkant van je nek

Dit zijn zomaar een paar oefeningen die je altijd en overal even tussendoor kan doen. Of je nou; weinig tijd hebt, oud bent, zo stijf als een hark, niet hippie genoeg, niet in vorm bent of dat het thuis te druk is om je heen. Yoga kan overal. Laat het perfecte plaatje los en integreer het met kleine veranderingen in je leven!


Liefs, JuliaComments


bottom of page